Predstavitev

Visoko nad strugo Tolminke se dviga leseno svetišče, spominska cerkev Sv. duha v Javorci, ki nosi znak evropske dediščine.

Cerkev je posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem bojišča soške fronte (1915–1917). Kot najlepši spomenik prve svetovne vojne na ozemlju Republike Slovenije, je bila leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, leta 2007 se je uvrstila na seznam posebno pomembne zgodovinske in kulturne dediščine Evrope ter leta 2018 prejela znak evropske dediščine.

Spominska cerkev je bila zgrajena v Avstro-Ogrski, obnavljale in ohranjale pa so jo oblasti treh držav: Italije, Jugoslavije in danes Slovenije.  

Javorca je spomenik sprave in edinstven primer secesije

Cerkev Sv. duha v Javorci so zgradili avstro-ogrski vojaki, mojstri različnih obrti. Ostaja simbol poziva k spravi in priča o povezovalni moči skupnega umetniškega ustvarjanja in gradnje. Nad vhodom se dviga zvonik s sončno uro, grbom avstro-ogrske monarhije in napisom PAX (mir).

Zunanjost krasijo grbi osemnajstih dežel Avstro-Ogrske ter Reke in Trsta, notranjost pa barvite poslikave. Pretresljiv je pogled na hrastove plošče, ki se odpirajo kot listi knjige, z 2565 vžganimi imeni na bližnjih vrhovih padlih avstro-ogrskih vojakov različnih narodnosti.

Načrte za cerkev, ki je leta 2016 praznovala stoto obletnico izgradnje, je izdelal dunajski umetnik Remigius Geyling, tedaj nadporočnik, gradnjo je vodil Géza Jablonszky, nadporočnik madžarskega rodu. Po vojni je bila prvič obnovljena leta 1934 (Italija), nato v začetku 80. let 20. stoletja (Jugoslavija), popotresno v letih 2004 in 2005, manjši posegi pa so bili izvedeni še v letih  2016 in 2017 (Republika Slovenija).

Spletna razstava

Na podlagi muzejske razstave Tolminskega muzeja, Spominska cerkev Sv. duha v Javorci - Sto let »bazilike miru«, posvečene 100 letnici izgradnje cerkve Sv. duha v Javorci, je nastala istoimenska spletna razstava, ki si jo lahko ogledate na spletni strani Tolminskega muzeja.

Grbi dežel avstro-ogrske monarhije

Na zunanjih stenah cerkve Sv. duha v Javorci - od vhoda v smeri urinega kazalca.

Spodnja Avstrija Zgornja Avstrija Štajerska Koroška Kranjska
Solnograška Tirolska Primorska Trst Bukovina
Galicija Češka Moravska Šlezija Dalmacija
Bosna Reka Slavonija Hrvaška Ogrska